1. ضایعات نانوایی
فهرست عناوین
استفاده ازاین ماده در خوراک، هم می تواند مفید باشد و هم مضر. ضایعات نانوایی، می تواند از هزاران ماده غنی از نشاسته و چربی تشکیل شده باشد، مانند پاستا، کیک، نان، خرده های سیب زمینی، انواع شیرینی و غیره. حتما باید میزان نمک، شکر، نشاسته و روغن و چربی را بدانید تا نه تنها به میزان صحیح، در فرمولاسیون خوراک از آن ها استفاده کنید، بلکه کیفیت آن ها را نیز ارزیابی کنید. بعضی از محصولات، بهتر از سایرین می باشند که این امر، فقط به دلیل بالا بودن کیفیت آن ها نیست بلکه به دلیل میکس مناسب تر مواد اولیه نیز می باشد. به طور کلی، برای مرغ های گوشتی، نباید محصولی با میزان پایین لاکتوز و شکر استفاده نمود و بهتر است که از محصولاتی با روغن بالا (با آنتی اکسیدان اضافه شده) و نشاسته، استفاده کرد.
2. میزان بالای چربی و روغن
روغن ها و چربی ها، قیمت بالایی دارند اما گاهی می توان بسته هایی از آنها را با قیمتی مناسب، پیدا کرد. با فرض این که تغییرات کیفیت لاشه در سطح قابل قبولی باشد، این امکان وجود دارد که روغن ها و چربی ها را در جیره طیور، به میزانی بیش از حد معمول، استفاده نمود. روغن ها و چربی های بی کیفیت (رانسید شده)، باعث می شوند که طیور، نتوانند غذای خود را مصرف کنند و به این ترتیب هرگز نباید از این نوع چربی ها استفاده نمود. میزان دقیق روغن ها و چربی های اضافه شده، بستگی به حداکثر میزانی دارد که می توان با توجه به نکات در نظر گرفته شده برای لاشه و تجهیزات میکس کننده خوراک هر شرکت، تعیین نمود.
3. نشاسته تاپیوکا (مانیوک یا کاساو)
نشاسته تاپیوکا (کاساو) محصولی است که از منطقه آسیای شرقی و دیگر مناطق، استخراج می شود و به دیگر کشورهای جهان صادر می شود. این ماده اگر به درستی فرآوری نشود، می تواند منجر به سیانوز یا خفگی پرنده شود. با افزایش میزان این ماده، نگرانی از بروز خفگی، بیشتر می شود اما به طور طبیعی، کاساو که به شکل تجاری از سوی بازرگانان بین المللی فروخته می شود، کیفیت بالایی دارد. نشاسته تاپیوکا، مقدار بالایی نشاسته دارد اما حاوی هیچ پروتئینی نیست و در نتیجه نمی توان آن را جایگزین غلات نمود.
4.غلات کوچک
همه غلات، به جز ذرت و گندم را می توان به عنوان مواد اولیه کوچک در نظر گرفت. در میان همه غلات، فقط ذرت خوشه ای می تواند به عنوان جایگزین برای این دو منبع انرژی استفاده شود. بسیاری از مواد غذایی جایگزین، حاوی مقدار زیادی پلی ساکاریدهای غیر نشاسته ای هستند که هضم انرژی را کاهش می دهند و در نتیجه، موجب چسبناک شدن مدفوع می شوند و به طور کلی، مانند عامل ضد مغذی، البته نه ضد مغذی سمی، عمل می کنند. برای کاهش تاثیرات ضد مغذی ها، از آنزیم ها استفاده می شود که کمابیش موفق عمل می کنند. زمانی که از غلات های کوچک استفاده می شود، بهتر است که از ترکیبی از آن ها یا مقادیر کم آن ها به همراه غلات بزرگ یا منبع انرژی دیگری استفاده کنید. اطلاع از منابع این مواد اولیه، اغلب برای متخصصان تغذیه کفایت می کند تا بتوانند کیفیت آن ها را تعیین کنند و به بهترین شکل، آن ها را با آنزیم ها و دیگر مکمل ها یا مواد اولیه دیگر، تنظیم کنند.
5. سویاهای پر چرب
قبل از هر چیزی کنجاله سویا، یک منبع غنی از پروتئین برای جیره غذایی حیوانات در سراسر جهان به حساب می آید و این امر باعث می شود که سویا، منبع انرژی خوبی نباشد. باید به خاطر داشت که انواع سویا، برای محتوی پروتئینی ای که دارند، پرورش داده نمی شوند بلکه برای روغن هایشان مورد استفاده قرار می گیرند. سویاها به شکل طبیعی و خشک، حاوی حدود 38 درصد روغن می باشند. در نتیجه، زمانی که انواع سویاها موجود هستند، استفاده از آن ها می تواند منبع انرژی ای به شکل لیپیدهای کپسول شده و پوشش دار فراهم کند که مانند لیپیدهای روغن ها و چربی ها، مستعد اکسید شدن نیستند. در بسیاری از موارد، سویاهای پرچرب برای کاهش عوامل ضد مغذی موجود در سویاها، اکسترود می شوند؛ چنین چیزی در مورد کنجاله های سویای تست شده نیز صادق است. سویاهای پرچرب اکسترود شده، معمولا ماده ای گران قیمت هستند اما اگر در داخل خانه پرورش داده شوند و به طریق ارزان قیمت پخته شوند، می توانند به منبع مناسبی از انرژی و پروتئین تبدیل شوند.
6. ملاس
کسی معمولا ملاس یا شهد غلیظ را جزء جیره غذایی طیور گوشتی در نظر نمی گیرد اما هیچ چیز مضری در این ماده وجود ندارد، به جز آن که ماده ای نیمه مایع است که نیازمند رسیدگی و بررسی خاص است. از آنجایی که ملاس، به عنوان ماده اولیه در هر یک از کنجاله های خوراک وجود دارد، در نتیجه هیچ مانعی وجود ندارد که مقدار معینی از آن، در خوراک طیور گوشتی هم مورد استفاده قرار گیرد. ملاس حتی در فرآیند تولید خوراک نیز، مزایای فوق العاده ای دارد و به این ترتیب می تواند ماده اولیه استاندارد در بسیاری از فرمول های خوراک طیور، محسوب شود. برای پی بردن به میزان دقیق استفاده از ملاس، باید گفت که این کار، کاملا به توانایی تولید خوراک بستگی دارد. ملاس نیشکر و ملاس چغندرقند، هر دو فواید و گاهی مشکلات یکسانی دارند و هر دو اگر با میزان مناسبی از ساکاروز و فروکتوز، مورد استفاده قرار گیرند، طعم شیرینی به خوراک می دهند.